27 Aralık 2011 Salı

Datacenter Kurmak Hosting Firması Açmak


Forumlarda bu konu hakkında çeşitli yazılar ve nereden başlaması gerektiğini soran kişilerle sıkça karşılaşıyorum. Bu konuda çeşitli cevaplar verilmiş ancak ben konuyu tam olarak toparlamak istedim.

Datacenter kurmak için;

1- Datacenter olarak kullanılacak bina, ofis ...vb yerin servis sağlayıcılar tarafından fiber hat çekilebilecek ya da daha önceden çekilmiş bir konumda bulunması gerekmektedir.
2- Network ve elektrik kablolarının çekilebilmesi için yükseltilmiş zemin,
3- Elektrik kesintilerine karşı sunucuların olarak kapanmasını önlemek amacıyla UPS,
4- Mümkünse elektrik kesintisiyle birlikte UPS gerek kalmadan hemen devreye girebilen bir jeneratör,
5- Sunucuların bulunacağı sistem odası için soğutma sistemi (sabit 22-23 C),
6- Servis sağlayıcı ile belli bir internet hızı için yapılacak olan fiber hat anlaşması ve taahhüt verilmesi, (Bu taahhüt karşılığı sunucuların bulunacağı sistem odasına kadar fiber hat çekilmesi / sonlandırılması işlemi ve BGP Switch servis sağlayıcı tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.)
Başlangıç için 100Mbps (100Mbps Upload=100Mbps Download) yeterli olabilir.
7- RIPE Database üye olup kendileri ile çeşitli yazışmalar yaparak ve kendilerinden başlangıç için ihtiyacımız kadar IP Class ı (IPv4) ve AS numarası temin edilmesi gerekmektedir.
8- Daha sonra bu IP adresleri ve AS numaramızı servis sağlayıcımıza bildirerek kendilerinin yapacağı BGP anons ile IP lerimizin aktif hale gelmesi sağlanır.
Bu şekilde bir datacenter kurulmuş olacaktır.
Tabi burada sunucuların konulacağı raflar, rack kabinler, sunucu donanımları, müşteri bulma (reklam/tanıtım) giderleri gibi masraflardan ve sunucuların kurulması, yönetilmesi ve müşteri sunucularına verilecek teknik destek gibi konulardan hiç bahsetmedik.
Servis sağlayıcılardan hat ücretleri öğrenilebilir, hat ücretinin yarısı kadar da aylık elektrik ücreti hesaplanması yararınıza olacaktır.

Sonuç olarak bu kadar masraflı bir işe girip, bu kadar yatırım yapıp sonra da o sunucuları kiraya vermeyi beklemek ve müşteri bulmaya çalışmak kabul edilemez.
Dolayısıyla bu yola girmeden önce bir hosting firması açarak ve var olan datacenterlardan bir sunucu kiralayarak sunucu kiralama ve hosting hizmeti vermeye başlamak ve sunucular müşteriler ile doldukça sunucu sayısını arttırarak yol almak çok daha mantıklı ve gerçekçidir. Sunucu sayınız 80-100 civarında olduğunda artık rahatlıkla yukarıdaki gibi bir yatırımı düşünebilir, işinizi büyütebilirsiniz.

Hosting firması açmak ve gerekli teknik bilgiye sahip olmak için öncelikle aşağıdaki eğitimi mutlaka almanızı öneririm. Bu eğitim Türkiye'de ilk defa BilgiYazan Eğitim Merkezinde verilmektedir.


Hosting ve Web Server Uzmanlığı Eğitimi

http://www.bilgiyazan.com/?q=planlanan-egitimler/hosting-ve-web-server-uzmanligi-kursu


Web Yazılım Firmaları Hosting Firmaları  Server Sahipleri ve Datacenterlara Özel Outsource Teknik Destek

Ayrıca Türkiye  de ilk defa Web Yazılım Firmaları, Hosting Firmaları, Server Sahipleri ve Datacenterlara Özel Teknik Destek Personel Hizmeti ve Danışmanlık sunan Rootuz.biz ekibinden de sürekli destek alabilir, server yönetimi ve server/kullanıcı sorunları ile boğuşmak yerine teknik sorunları ve sunucu yönetiminizi bu ekibe bırakıp işinizi geliştirmeye, müşteri sayınızı arttırmaya ve farklı projeler üretmeye konsantre olabilirsiniz.

http://www.rootuz.biz  

Saygılar,

Gökşin Enki
Bursa Sanal Sunucu Bursa Server Kiralama Bursa Server Bursa Linux Linux Eğitim Linux Eğitimi
Datacenter Kurmak Hosting Firması Açmak Datacenter Açmak Hosting Şirketi Kurmak
Hosting Firması Kurmak Hosting Firması Bursa Hosting Bursa Datacenter Bursa Sunucu Kiralama